09-01-18 De zusters op bezoek in Nederland

“Een andere wereld”…..het vlakke land….. met rivieren vol water, waar schepen in varen…..en alles zo schoon en prachtig groen…..maar verschrikkelijk koud. In enkele woorden de grote verschillen met India uitgedrukt, waarmee moeder overste sr. Arockiam en onze opzichter sr. Asha voor het eerst kennis maakten. Voor sr. Prudentia, assistent moeder overste, maar vooral de verbindende zuster van onze drie stichtingen, was het een hernieuwde kennismaking met Nederland.

 

En dan die kleuren van de bomen, vooral bij het rijden door de lanen van het Brabantse landschap.

Een tocht langs de grote rivieren, met een prachtig uitzicht al rijdend over de dijken en een oversteek met de auto op de pont…..verbazing alom…..”wat is Nederland mooi.”

 

 

De bezoeken aan de kloosters, indrukwekkende gebouwen, in tegenstelling met de huizen waarin de zusters in India wonen met minimaal 3 en maximaal 20 zusters, maar vooral samen levend met de omgeving.  De Franciscanessen in Oirschot, waar in hoogtij dagen 150 zusters woonden en die jaren lang onze stichting financieel gesteund hebben.

 

De Koningshoeve, het Trappistenklooster in Berkel Enschot, waar de zusters zeer onder de indruk waren van de Gregoriaanse mis en de rondleiding daarna met onder andere een bezoek aan de bibliotheek met meer dan 80.000 boeken. Het bezoek aan “de heilige driehoek” in Oosterhout, waar 3 kloosters bij elkaar liggen en in het bijzonder het monumentale Catharinadal is bezocht. Sinds 1647 zijn de Norbertinessen daar gevestigd in het slotje “de blauwe kamer.

 

Bij het bezoek aan de kerken mocht natuurlijk de Sint Jan in ‘s Hertogenbosch niet ontbreken, de basiliek in Oirschot en de replica van de Sint Pieter in Rome, die in Oudenbosch staat.

Maar ook een bezoek aan het pelgrimsoord Kevelaer in Duitsland maakte diepe indruk op de zusters.

 

 

Dit alles is slechts een greep uit de indrukken die de zusters hebben opgedaan. Maar vooral hun aanwezigheid bij de gelegenheden in Oirschot en De Haag was van groot belang. De kennismaking met onze sponsors was vooral van belang om uit de mond van de zusters deelgenoot te worden van de  samenwerking met onze stichting en de wijze waarop dit in India gestalte krijgt. De zorgvuldige manier waarop wederzijds wordt omgegaan met de selectie van projecten, die in India door onze stichting worden ondersteund. En dat alles met de onontbeerlijke steun van onze begunstigers.

 

 

Een bijzondere ervaring voor de zusters en vooral een tijd, waarin de onderlinge banden nog eens zijn verstevigd.

 

14 december 2017

 

Anne Reijenga    


Naar nieuws overzicht