Nieuw bestuur bij onze partner in India Congregatie van Franciscan Sisters of St.Joseph in Chennai (FSJ)

Congregatie van Franciscan Sisters of St.Joseph in Chennai

De Congregatie Franciscaanse Zusters van St. Joseph is een lokale Indiase congregatie van vrouwelijke religieuzen, opgericht door de meest eerwaarde bisschop John Aelen, de aartsbisschop van Madras op 13 februari 1883 onder het beschermheerschap van St. Joseph in Vepery, Chennai.

De leiding van de Congregatie is in handen van de Superior General. Zij wordt bijgestaan door de General Councilor ( het Algemeen bestuur).

Iedere 6 jaar is er een Kapittelbijeenkomst (congres).

Deze Kapittelbijeenkomst duurt 7 dagen waarop de Superior Generaal en de bestuursleden hun bestuurlijk verslag over de afgelopen 6 jaar indienen. Ook brengt de procureur generaal haar verslag uit over de financiële stabiliteit van de gemeente en geeft ze inzicht in alle rekeningen van de afgelopen 6 jaar.

Ook vinden tijdens deze Kapittelbijeenkomst de verkiezingen plaats voor de leden van het algemeen bestuur (Generalaat) van de congregatie voor de komende 6 jaar.

In 2022 werd deze Kapittelbijeenkomst: (“30th General Chapter at our Generalate, Bishop Aelen Illam, St. Thomas Mount, Chennai”) gehouden van 4 t/m 11 mei 2022 met als thema: “Imitating Jesus – In the Mission with The Marginalized”

Sinds deze verkiezingen bestaat het Generalaat uit:

Superior General. Rev. Sr. M. Arockiam (ze is herkozen)

Assistent Superior General Rev. Sr. Christhu Rani

General Councilor Rev. Sr. K. A. Susai Mary

General Councilor Rev. Sr. Mary Jenova

General Councilor Rev. Sr. P. Arul Mary

Economer General Rev. Sr. P. S. Celia (herkozen)

Secretary General Rev. Sr. Mary Shaila Ruby (herkozen)

General Administration team met namen.jpg

*De Superior General is de leider van de hele congregatie en zij is verantwoordelijk voor het algemeen bestuur van de congregatie.

*De Assistent Superior General staat de Superior General bij en neemt bij haar afwezigheid de plaats in van de Superior General.

*De 3 General Councilors nemen deel aan alle gebeurtenissen van de congregatie en helpen de Superior General bij het nemen van belangrijke beslissingen voor de groei en ontwikkeling van de congregatie.

De verschillende taken van de congregatie zoals evangelisatie-educatie, gezondheid, sociale actie, enz. worden verzorgd door deze General Councilors en zij zijn verantwoordelijk om nieuwe initiatieven op deze gebieden te nemen.

*De Economer General heeft de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van alle rekeningen en banktransacties van de congregatie en is voornamelijk betrokken bij de levensbehoeften van de congregatie en haar voortbestaan.

*De Secretary General Is verantwoordelijk voor de documentatie en de archieven van de congregatie. Zij heeft de verantwoordelijkheid om alle informatie vast te leggen.

Naast dit algemeen bestuur zijn er ook provinciale besturen.

*De Provinciale Oversten zijn de leiders van een provincie met een bepaald aantal gemeenschappen. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor de groei en ontwikkeling van de provincie.

Iedere Provinciale Overste wordt bijgestaan door provinciale bestuursleden, een procureur en een secretaris.

*De bestuursleden zijn betrokken bij het nemen van beslissingen voor de groei van de provincie.
*De Provinciale Procureur verzorgt alle rekeningen met betrekking tot de provincie en is verantwoordelijk voor de audits van alle kloosters in de provincie.

*De provinciale Secretaris is verantwoordelijk voor alle verslagen en documentatie van alle gebeurtenissen in de provincie.

Ieder klooster (een gemeenschap van samenwonende zusters) wordt geleid door een Overste. Deze Oversten zijn verantwoordelijk voor alle gebeurtenissen, groei en ontwikkelingen van het klooster.

Verkiezingen voor het Algemeen bestuur.

Alle zusters van de congregatie hebben (getrapt) stemrecht.

Eerst worden de leden van het Generaal Kapittel gekozen (de afgevaardigden).

Alle zusters (520 in 2022) worden verdeeld in groepen van 15 zusters.

Iedere zuster kiest 2 namen als kandidaat afgevaardigde van hun eigen groep.

De 2 zusters die het hoogste aantal stemmen krijgen in die specifieke groep worden de afgevaardigde voor het Generaal Kapittel.

Deze afgevaardigden kiezen de Superior General en de andere bestuursleden.

Elke zuster die meer dan 10 jaar geleden is ingetreden en minimaal 40 jaar oud is kan in aanmerking komen om Superior General te worden.

Een lijst met alle zusters die aan deze voorwaarden voldoen wordt naar alle kloosters gestuurd. Iedere zuster van de congregatie schrijft drie namen op van de zusters die ze kiezen als kandidaat voor de Superior General functie.

Van al deze namen wordt een lijst gemaakt en de lijst van de 15 leden die het meest gekozen zijn wordt (vertrouwelijk) bewaard tot de verkiezingsdatum.

Tijdens het Kapittel wordt deze algemene kandidatenlijst bekendgemaakt.

De kapittelleden kiezen vervolgens hieruit de Superior General en de overige bestuursleden.