Reisverslag van de projectreis van Sterre en Jos. Februari 2023

03/02/2023

Budalur

Om 8 uur ’s ochtends zijn we uit Chennai vertrokken. Hierdoor kwamen we rond de middag aan in Budalur. We werden opgewacht door de superior en nog twee zusters. Het klooster waar de zusters in wonen is in een slechte staat (34 jaar oud). Op diverse plekken was de wapening te zien.

Hier werden we opgewacht door de superior en twee zusters.

reisverslag kinderen Budalur.jpg

In de stromende regen hebben we hierna de school bekeken. De school zag er goed uit. De meeste punten van het vorige bezoek waren gedaan. Er waren alleen nog een aantal kleine puntjes.

* Maken van goot tussen plateau en veranda, zodat het regenwater niet allemaal naar de veranda liep

* Deurstop bij de deur na buiten op het dak

* Rooster in waterafvoer naar buiten

Er zitten momenteel ongeveer 1000 leerlingen. 39 leraren (waarvan 2 zusters). En 34 klaslokalen.

Na de lunch zijn we vertrokken richting Singampunari

Singampunari

In de middag kwamen we in de stromende regen aan in het klooster dat naast de universiteit staat. Na het avond eten hebben Jos en ik de universiteit nog bezocht. Op de universiteit studeren momenteel 320 studenten. Er geven 39 leraren les en er zijn 9 zusters in het klooster.

Hiervan zijn 5 zusters nog studenten.

04/02/2023

Nellai town

De hoop was om tijdens dit bezoek een start te kunnen maken met het nieuwe school gebouw in Nellai town. Helaas, tot onze verbazing kan de bouw, zoals die nu gepland is, niet doorgaan. Er is een extra eis bijgekomen waarin staat dat rondom het gebouw 6 meter vrij moet blijven voor de brandweer. Verder moet de toegangsweg minimaal 9 meter breed zijn. Momenteel is de toegangsweg nog geen 3 meter. Hierdoor zal er dus geen vergunning verleend worden.

De toiletten mogen wel gebouwd worden.

Hiervoor geldt de 6 meter regel namelijk niet. Het idee kwam om de klaslokalen op de plaats van het podium te bouwen. Zuster Prudentia belooft om te onderzoeken of hiervoor wel een vergunning gekregen kan worden, en koppelt het deze week nog naar ons terug.

Hierna zijn we naar Trichy vertrokken om te slapen.

reisverslag Nellai Town.jpg

05/02/2023

Perumpalayam

We vertrokken wat later vanuit Trichy, omdat we wisseling hadden van auto en bemanning. Zuster Prudentia moest naar Chennai en wij stapten in de auto met Zuster Asha en Zuster Arul. Tegen lunchtijd zijn we in Perampalayam aangekomen. Eerst hadden we een optreden van de kostschoolkinderen. Nieuw voor Sterre, maar ze kon het zeker waarderen. Daarna hebben we opgenomen wat er aan het gebouw van de boarding gedaan moest worden. De begane grond is van 2003. En de eerste verdieping en de toiletgebouwen van 2013. De algehele indruk viel toch tegen aangezien op verschillende plaatsen de wapening naar boven kwam. De volgende punten zouden zeker moeten gebeuren.

reisverslag Perumpalayam.jpg

*Hang en sluitwerk + herstel gebroken glas

*Afdekken van ventilatieroosters

*Herstel van scheuren d.m.v. een injectie

*Lateien boven de deuren

*Herstel van de plinten (tegels)

*Herstel van plafond in computer lokaal

*Herstel van de watertanks op het dak en verwijderen en herstellen van de dakvloer

*Herstel van de regenwaterafvoer pijpen op diverse plekken

*Herstel van de omheiningsmuur

*Herstel van uitzetweg

*Herstel toiletten + toiletdeuren

*Schilderwerk binnen en buiten

06/02/2023

Walajabad

Vandaag zijn we vroeg in de ochtend richting Walajabad vertrokken. Hier moet een nieuwe omheiningsmuur gebouwd worden, omdat de huidige omheiningsmuur door de achterliggende sloot langzaam wegzakt. Het nieuwe plan is om een omheiningsmuur te bouwen die gefundeerd wordt met palen met daarop een betonnen balk. We hebben dit plan besproken en het kan gerealiseerd worden.

Hierna kregen we nog een dansvoorstelling van de kinderen op de school.

reisverslag walajabad.jpg

Cheyyar

Hierna zijn we vertrokken richting Cheyyar. Op deze kostschool zitten momenteel 19 kinderen, waarvan 12 meisjes en 7 jongens. Vroeger zaten hier maar liefst 50 kinderen, maar door corona is het aantal afgenomen. De zusters verwachten in de toekomst 50 kinderen weer te halen.

Het gebouw is al 30 jaar oud, maar is in 2011 nog gerenoveerd. Toen heeft er verfwerk plaats gevonden en is de elektra vervangen. Dit is toen ook met behulp van de Thomas Bouwstichting gerealiseerd. Aangezien het eerst alleen een kostschool was voor meisjes, slapen de jongens in een gebouw er naast dat vroeger van de priesters was. Dit gebouw is in heel erg slechte staat. Terwijl de eigenlijke kostschool in redelijke staat is, maar door de afname van kinderen niet volledig gebruikt wordt. Een idee is om de jongens op de 1e verdieping (die nu niet gebruikt wordt) van de kostschool te laten slapen en de meiden kunnen dan op de begane grond blijven. Hiervoor moet wel een extra trap gerealiseerd worden.

reisverslag Cheyyar toiletten.jpg

Verder zijn er een aantal onderhoudswerkzaamheden die gedaan moeten worden;

*Elektriciteit moet nagekeken worden

*Deuren van de toiletten zijn aan vervanging toe

*Hang en sluitwerk moet nagekeken worden

*Kapotte ramen herstellen

*Afvoerleidingen / regenpijpen herstellen

*Schilderwerk buiten is nodig. Binnen gedeeltelijk

Na het bekijken van het gebouw hebben we nog een prachtige voorstelling van de kinderen gekregen.

07/02/2023

Acharapakam

Vannacht hebben we geslapen in Acharapakam en 's ochtends een kort bezoek gebracht aan de school. De school is in goede staat, alleen kunnen ze een nieuwe kookgelegenheid gebruiken, aangezien ze nu buiten koken

reisverslag Acharapakam.jpg

Maiyanur

Op de kostschool in Maiyanur zitten 10 meisjes tot 14 á 15 jaar. Voor corona waren dit tussen de 6o en de 70 meisjes. De verwachting is dat het aantal nu weer oploopt tot ongeveer 40 meisjes. Er zijn een aantal onderhoudswerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden;

* Elektriciteit nakijken

*Nieuwe deuren in de toiletten

*Schilderwerk van binnen en buiten

*Ophogen van de omheiningsmuur op plek van de trap van de buren.

Oddanthangal

Als laatste zijn we vandaag naar Oddanthangal gegaan. Hier zitten momenteel 262 leerlingen op school, waarvan 131 meisjes en 131 jongens. Op de kostschool zitten 8 jongens en 7 meisjes. Voor corona waren er 295 leerlingen op de school en woonden er 13 jongens en 24 meisjes op de kostschool.

De school is in goede staat. Alleen de elektriciteit moet een keer nagekeken worden.

09/02/2023

Ramapuram

Op de ASSISI MATRIC HR. SEC SCHOOL. in Ramapuram zitten 1107 leerlingen, waarvan 607 jongens en 500 meisjes. Er geven 47 leraren les, waarvan 3 zuster zijn. In totaal heeft de school 42 klaslokalen.

De school heeft niet genoeg toiletten. Er zijn 3 meisjes, 3 jongens en 5 leraren toiletten.

reisverslag Ramapuram.png

Het lijkt ons het beste om op de locatie van het huidige toilet gebouw een nieuw gebouw te bouwen van 2 verdiepingen met daarin 20 toiletten. Op de begane grond de meisjes toiletten en de 1e verdieping de jongens toiletten.

Verder staat er bovenop de school een betonnen watertank die een lekkage in de klaslokalen veroorzaakt. Een oplossing is om deze van binnen te coaten met een waterdichte coating.

Na het bezoek van de school hebben we ook nog een voorstelling gekregen van de kostschool kinderen.

0/02/2023

Vegiwada

Vroeg in de ochtend zijn we begonnen met de lange reis richting de staat Andhra Pradesh om na 8 rijden in Vegiwada aan te komen. De St Joseph E.M.H. School in Vegiwada telt momenteel 469 leerlingen, waarvan 234 jongens, en 235 meisjes. Er zijn 15 leraren die les geven, waarvan 3 zusters. In totaal zijn er 16 klaslokalen.

Op de kostschool zitten 10 kinderen, waarvan 7 meisjes en 3 jongens. In de toekomst verwachten ze 20 kinderen. Er zijn een aantal onderhoudswerkzaamheden die gedaan moeten worden aan de kostschool;

*Elektriciteit werkzaamheden zijn hier en daar nodig

*Schilderwerk zowel binnen als buiten is nodig.

*Kijken waar we muggengaas kunnen aanbrengen

*Bij de nieuwe toiletten zijn de deuren bij de jongens al in slechte staat.

*Afvoer controleren en schoonmaken

reisverslag Vegiwada.jpg

11/02/2023

Chebrolu

De school in Chebrolu telt momenteel 266 leerlingen, waarvan 145 jongens, en 121 meisjes. Er geven 15 leraren les, waarvan 3 zusters. Verder is er nog 3 man extra aan personeel.

Toen we het gebouw inspecteerden kwamen we erachter dat een gedeelte van het gebouw ernstige problemen heeft. Het dak laat beton los waardoor je tegen de wapening aan kijkt. Momenteel wordt in dit gedeelte ook geen les gegeven, maar verwacht wordt dat na de zomer het aantal leerlingen toeneemt en ook hier les gegeven moet worden. Een oplossing zou zijn om op het dak een staalconstructie met staalplaten daarop te bouwen. Zodat het gebouw beschermd is voor regen.

Verder zijn hier nieuwe toiletten gebouwd voor de leraren. Wat opvalt is dat ook hier problemen zijn met een van de deuren van de cabins. Deze deur is niet goed afgesteld waardoor er kans is op breken van het scharnier.

P.T. Parru

Er zitten momenteel 200 jongens en 180 meisjes op de school in P.T. Parru. Er geven 17 leraren les, waarvan 3 zusters. Verder werken er nog 9 andere personen. In totaal zijn er 24 klaslokalen.

De nieuwe toiletten op de school zien er prima uit.

De recente onderhoudswerkzaamheden hebben we gecontroleerd en op een aantal puntjes na ziet het er goed uit.

De punten van aandacht zijn;

*De pvc beplating op de toiletdeuren moeten gelijmd worden i.p.v. geschroefd, aangezien er nu vocht achter kan komen

*Oude watertank afsluiten en plek oude tanks afwerken om lekkage in de toekomst te voorkomen.

*Elektriciteitsbuizen beter bevestigen.

*Nieuw sluitwerk van raam vast zetten met borgmoeren. Momenteel vallen ze na een aantal keer openen eraf.

Verder waren we op een paar slordigheidjes na tevreden met het schilderwerk.

Na de inspectie van de kostschool hebben we de school nog even bezocht en daarna een voorstelling gekregen van de kinderen.

reisverslag P T Parru.jpg

13/02/2023

Vepery

Het laatste project dat we bezocht hebben was Vepery. De school heeft een tekort aan toiletten. Bovenop het bestaande toiletgebouw kunnen twee extra verdiepingen met toiletten gebouwd worden. Hiervoor moet er wel een extra constructie van staal gerealiseerd worden.

Verder hebben ze momenteel wat problemen met de bouw van de buren, waardoor een stuk van de huidige toiletgebouw beschadigd is. Belangrijk is dat ze goed de situatie van de buren in de gaten houden.

Na het bezoek aan de school hebben we de kostschool ook bezocht. Momenteel wonen hier 13 meisjes.

reisverslag Vepery.jpg

14/02/2023

De laatste dag hebben we 's ochtends nog een vergadering gehad met de council. Deze is erg prettig verlopen en we hebben dan ook antwoord gekregen om de meeste vragen die aan het begin van de reis gesteld waren.