Noodproject "Herstel Srivaikuntam"

Srivaikuntam (ook wel Tiruvaikuntam genoemd) is een panchayatdorp in het district Thoothukudi van de Indiase staat Tamil Nadu

Het is gelegen op 8.63115N 77.9095017E , 30 kilometer ten Oosten van Tirunelveli (Nellai Town) aan de oevers van de rivier Thamirabarani.

De gevolgen van deze ligging aan de rivier waren in december 2023 desastreus. Langdurige tropische regenval deed de rivier buiten zijn oevers treden. En omdat het gehele dorp dreigde onder water te komen staan, werden een aantal waterkeringen in de rivier opengezet. Omdat de scholen van de Zusters stroomafwaarts van het dorp liggen, kwam er nog een extra hoeveelheid water daar naartoe.

Een stroom van 3 a 4 meter hoog water vernielde eerst de gehele compound wall en ging daarna door de schoolgebouwen heen. Schoolmeubilair, computers en kantoorinrichting werden meegesleurd. Muren en vloeren werden aangetast en deels vernield door het water en de modder die daarmee meekwam.

Onderstaande foto"s geven het beeld van hoe de school er uit zag na de overstromingen

Kaart Srivaikuntam.jpg
Srivaikuntam chaos 1 600x450.jpg
Srivaikuntam chaos 2 600x 450.jpg
Srivaikuntam chaos 3 600x450.jpg
Srivaikuntam chaos 4 600x450 .jpg

Levend beeld zegt meer dan 1000 woorden. Hieronder vindt u de links naar enkele YouTube filmpjes die vlak na de overstroming gemaakt zijn.

https://youtube.com/shorts/D4OJqMd7eIo

https://youtube.com/shorts/3TEM2Nxa-LU

https://youtube.com/shorts/K2M8lmHh_Mk

https://youtu.be/ee3kVsv68u8

Opruimen – januari 2024

Zodra het water enigszins begon te zakken, begonnen de Zusters van Srivaikuntam zelf letterlijk met de hand modder en puin te ruimen.

Deze foto's geven daar een beeld van.

Srivaikuntam opruimen 1 600x450 .jpg
Srivaikuntam opruimen 2 600x450.jpg
Srivaikuntam opruimen 3 600x 450.jpg
Srivaikuntam opruimen 4 600x450.jpg

Schade opnemen en het herstel aanpakken – februari 2024

Zodra het weer en de omstandigheden het toelieten, reisden in januari Sr Arockiam (Moeder Overste) en o.a. Sr. Celia Louis naar Srivaikuntam om de schade op te nemen, en ook met aannemer Stephen te beraadslagen over de aanpak van het herstel.

Srivaikuntam schade opnemen 1 338x 450.jpg
Srivaikuntam schade opnemen 2 338x450.jpg
Srivaikuntam schade opnemen 3 338x450 jpg.jpg

De meest urgente herstelwerkzaamheden werden in kaart gebracht. Met de aannemer werd hiervoor een eerste contract van ongeveer € 18.000 gesloten.
Het was belangrijk zo snel mogelijk te beginnen om in ieder geval voor 1 juni, het einde van de zomervakantie, de school weer onderwijs-klaar te maken.
Tot die tijd moet zeer provisorisch gewerkt worden met leerlingen in veel te grote aantallen in de enkele nog bruikbare klaslokalen, en ook veel leerlingen les geven zittend op de grond in de schaduw van de bomen die op het terrein staan.

Projectbesluit Thomas Bouwprojecten – maart 2024

In februari bezocht de voorzitter van Thomas Bouwprojecten ook Srivaikuntam en kon ter plaatse rechtstreeks horen en zien wat de situatie was en wat er allemaal zou moeten gebeuren. Daarbij was snel duidelijk dat de eerste tranche van het herstelplan en contract verre van voldoende zou zijn en er ook daarna nog een heleboel geld nodig zou zijn.

Onmiddellijk na terugkeer van de voorzitter heeft het bestuur van de Thomas Bouwprojecten stichting op basis van de ontvangen informatie en adviezen besloten om een speciaal noodproject “Herstel Srivaikuntam” goed te keuren ten bedrage van € 30.000. Dit werd mogelijk gemaakt omdat de benodigde middelen door een donateur speciaal voor dit project beschikbaar gesteld werden. Hierdoor gaat dit noodproject ook niet ten koste van andere lopende en geplande bouwprojecten.

Management en voortgang van het project – situatie april-mei 2024

Binnen het Generalate van de FSJ Congregatie overziet en bewaakt Sr. Celia Louis namens de Council met name ook financieel dit project, rapporterende aan Sr. Arockiam (moeder-overste).

De controle en bewaking van de uitvoering van het project wordt gedaan door Sr. Asha, die in het verleden ook al vele projecten voor Thomas Bouwprojecten heeft gemonitord. Zij is daarvoor op regelmatige basis aanwezig in Srivaikuntam zelf (na een ongeveer 650 km en 11 uur lange busreis vanaf Chennai !).

srivaikuntam muur pleisteren 800x600.jpg
srivaikuntam schoon buitenterrein 800x600.jpg

Het team van de aannemer varieert van 4 tot 10 personen, afhankelijk van welke werkzaamheden aan de orde zijn.

Inmiddels wordt o.a. verder gewerkt aan :

 • Schilderwerken binnen – en buitenkant gebouwen
 • Herstel van de kantoorruimte en andere ondersteunende functies.

Ook is al begonnen aan de omvangrijke werkzaamheden om de compound wall om het gehele terrein (totaal 60 meter) weer op te bouwen waarbij ook de hele fundering opnieuw gemaakt moet worden.

srivaikuntam galerij opnieuw tegelen 600x800.jpg
srivaikuntam compound wall 600x800.jpg

De FSJ Congregatie en Thomas Bouwprojecten in Srivaikuntam

De FSJ Zuster-Congregatie is al decennialang aanwezig in Srivaikuntam en actief op het gebied van onderwijs. In het Zusterhuis wonen 8 Zusters, waarvan de meeste als leraar werkzaam zijn.

Thomas Bouwprojecten had in Srivaikuntam al een project in 2004 voor de afbouw van een school (kosten € 24.000) waarvan de ruwbouw eerder door de Zusters zelf was geinitieerd, maar door hen niet afgemaakt kon worden.

In datzelfde jaar hebben we daar ook een toiletgebouw gerealiseerd (kosten € 14.000).

In de jaren 2007-2009 is door Thomas Bouwprojecten een veel omvangrijker scholenbouw-project uitgevoerd. De kosten daarvan bedroegen inclusief meubilair ongeveer € 100.000.

school Srivaikuntam 2009 400x182.jpg
School Srivaikuntam 2 400x182 .jpg

Onderstaande tekst is uit het eindrapport van dat project, geschreven door projectleider Hans Schiebroek in 2009.

Srivaikundam is een kleine stad, gelegen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu op 60 km van de Zuidkaap. De congregatie van de zusters Franciscanessen van St. Joseph (uit Chennai) hebben daar een school voor kinderen van 3 tot ongeveer 15 jaar (kleuterschool en klassen 1 t/m 10). Er wordt in de Engelse taal les gegeven, een zogenaamde English Medium school. In februari 2007 bedroeg het aantal kinderen al 437 en voor dit aantal kinderen waren lang niet voldoende klaslokalen aanwezig. Steeds meer ouders besluiten om hun kinderen naar deze school te sturen, vanwege de goede resultaten en de grotere mogelijkheden voor vervolgopleidingen. De bouw van een nieuwe school was noodzakelijk en zeer urgent. De zusters laten op al hun scholen veel kinderen toe waarvan de ouders slechts een deel van het schoolgeld kunnen betalen, terwijl de leerkrachten wel hun salarissen dienen te ontvangen. De school kan zichzelf daardoor nauwelijks bedruipen. Alleen doordat een aantal leraren genoegen neemt met een lager dan normaal salaris kan de school blijven draaien. Het opbouwen van een kapitaal voor de bouw van een nieuwe school is dus uitgesloten. Het nieuwe gebouw bevat negen klassen van 6,60 x 6,60 m groot en een zaal ter grootte van drie klassen. Ook is er een open verbindingsgang gemaakt naar het oude schoolgebouw. In februari 2007 werd de bouw gegund aan aannemer Selvaraj, die ongeveer 7.000 euro goedkoper was dan zijn concurrent. De bouwtijd zou maximaal 12 maanden bedragen. Pas in september 2008 was de bouw voltooid maar er mankeerde nog van alles aan. De aannemer beloofde alles in orde te maken hetgeen in januari 2009 grotendeels gedaan was. In september zal ik weer ter plaatse zijn om te controleren of ook echt alle gebreken zijn verholpen. Een ding is zeker, het is een prachtig gebouw geworden waar de zusters, kinderen en hun leerkrachten erg blij mee zijn .

Hans Schiebroek, 2 juni 2009 Projectleider