Safe&Clean 9 projecten voor 2700 kinderen.

Op de verjaardag van Mahatma Gandhi op 2 oktober in het jaar 2014 kondigde premier Narendra Modi zijn ‘Swachh Bharat’ missie aan: Schoon India, om een einde te maken aan wildpoepen en wildplassen. De overheid maakte plannen om 111 miljoen toiletten te bouwen in rurale gebieden vóór de 150e verjaardag van Gandhi in 2019.

60 miljoen toiletten zijn er gerealiseerd per eind 2017 (65%).

Ook scholen en instellingen mogen niet achterblijven. In de staat Tamil Nadu bijvoorbeeld heeft nog altijd 3.5% van de scholen geen toilet en bijna 30% van de toiletten functioneert niet.

De Stichting Thomas Bouwprojecten werkt ruim 25 jaar samen met de congregatie Franciscanessen van St. Joseph in Chennai. Zij beheren 50 scholen en 20 kindertehuizen voor ruim 50,000 kinderen, veelal afkomstig uit arme families. Met behulp van de donaties uit Nederland hebben we meer dan 100 projecten ter waarde van 4.miljoen euro gerealiseerd.

Ook bij de scholen van de congregatie is er achterstand. In het verleden werd bij de verdeling van beperkte investerings- en onderhoudsmiddelen dikwijls prioriteit gegeven aan goed onderwijs en veilige kindertehuizen boven verbetering van sanitaire voorzieningen.

De stichting Thomas Bouwprojecten heeft in de afgelopen 10 jaar al 15 projecten gerealiseerd die een verbetering van sanitair, was of watervoorzieningen tot doel hadden, zoals bijvoorbeeld in Vandavasi (2014) en Perambalur (2017).

Graag willen we de situatie voor die scholen en kindertehuizen waar ernstige gebreken aanwezig zijn in relatief korte tijd met prioriteit verbeteren. Samen met de congregatie hebben we 9 locaties uitgekozen die hiervoor in aanmerking komen, zie het overzicht hieronder.

De kostenschattingen die we nu gemaakt hebben zijn nog niet gebaseerd op offertes van aannemers maar op onze ervaringscijfers van de afgelopen jaren. Per project zullen eerst ontwerpen gemaakt worden en offertes aangevraagd alvorens de beslissing tot start van de bouw wordt genomen.

Het totale programma zal ongeveer €230,000 gaan bedragen. We hebben samen met de congregatie 3 projecten geselecteerd die de hoogste prioriteit hebben: Srikalahasti, Thiruvalanturai en Pathiavaram. De kosten van deze drie worden geschat op €88,000, die van het project met de hoogste prioriteit, de school in Sri Kalahasti, ongeveer €37.200.

Na voltooiing zullen rond de 2700 kinderen veiliger, hygiënischer en voldoende toilet- en bad voorzieningen hebben.

Klik hier voor het overzicht van alle 9 locaties